mouzaka mastologos logo

 • Αρχικη
 • Blog
 • Ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα Στην εκδήλωση εορτασμού των 30 χρόνων της Εταιρείας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας κ. Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα Στην εκδήλωση εορτασμού των 30 χρόνων της Εταιρείας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση βρίσκομαι απόψε ενώπιον σας ως Πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΕΜ, με αφορμή τον εορτασμό της 30ετίας για να σας παρουσιάσω με συντομία το χρονικό της Εταιρείας και το αναμνηστικό φωτογραφικό Λεύκωμα της.

 

30xronia0020
Από αριστερά το μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΜ κ. Γεώργιος Ασημακόπουλος, η Γεν. Γραμματέας της ΕΕΜ κ. Σαββούλα Μάλλιου, ο Ταμίας της ΕΕΜ κ. Γεώργιος Σαμέλης,
η Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Παν/μίου Αθηνών κ. Νίκη Αγνάντη, η Πρόεδρος της ΕΕΜ κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΜ κ. Βασίλης Γεωργούντζος

Ήταν το 1979 και η χαρά μου τόσο μεγάλη, όταν επιστρέφοντας από το Στρασβούργο είχα μαζί με την εξειδίκευσή μου στη Μαστολογία, και επιστολή του Καθηγητού μου από τη Γαλλία και Προέδρου τότε της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας του αείμνηστου CharlesMarieGros προς τον τότε Καθηγητή μου στη Γυναικολογία, κ. Βασίλη Κουτήφαρη. Με την επιστολή αυτή ο Gros μας πρότεινε να ιδρύσουμε στην Ελλάδα, την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

30xronia0019
Η Πρόεδρος της ΕΕΜ κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα στο βήμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της

Μια επιστολή παρακαταθήκη, μια επιστολή παρότρυνση, μια επιστολή πρόσκληση, μια επιστολή με ομφάλιο λώρο με την κοινωνία. Η απόδραση από το χθες είχε ξεκινήσει και άρχισε η επένδυση και δραστηριοποίηση για την αναβάθμιση του κοινωνικού δείκτη της Ιατρικής και ιδιαίτερα της Μαστολογίας στη χώρα μας.

Αποφασίζοντας για τον εορτασμό της 30ετίας, ομόφωνα το Δ.Σ. της Εταιρείας συμπεριέλαβε στις αποφάσεις του τη δημιουργία ενός αναμνηστικού διαχρονικού Λευκώματος, που θα αντικατόπτριζε το έργο της Εταιρείας, και θα ήταν συνισταμένη όλων των γεγονότων. Το Λεύκωμα αυτό έγινε πραγματικότητα και είναι στη διάθεσή σας στη γραμματεία της εκδήλωσης.

 

 Για να δημιουργηθεί λοιπόν το Λεύκωμα έπρεπε να επιλέξω το υλικό από μια θάλασσα φωτογραφιών 30 χρόνων που ξεκίνησε από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία και κατέληξε στις ψηφιακές. Επιλέγοντας αυτές τις φωτογραφίες, διαπίστωσα πως τα 30 χρόνια που πέρασαν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, έδειξαν ότι τα οράματα πραγματοποιούνται και ότι η ελπίδα αναβλύζει.

 

30xronia0015
Η κ. Simonetta Picciocchi, ο Καθηγητής   Aurelio Picciocchi, η Πρόεδρος της ΕΕΜ κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα ο Καθηγητής Hans Joachim Frischbier και η κ. Inge Frischbier.

Ως κινηματογραφική ταινία διέτρεξαν από τα μάτια μου, γεγονότα τα οποία ζήσαμε μαζί με αγαπημένους, διακεκριμένους και καταξιωμένους συναδέλφους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η νοσταλγική ματιά σε παλιές φωτογραφίες αποτελεί μια σύνθεση αφηγηματικών ψηφίδων που συνθέτουν με απόλυτη συναισθηματική ακρίβεια και αποτυπώνουν στο παρόν Λεύκωμα, όλες αυτές τις στιγμές της πορείας της ΕΕΜ.

Τριάντα χρόνια γεμάτα δράσης τριάντα χρόνια γεμάτα προσφοράς στην Ελληνική Κοινωνία,ξεκινώντας από εποχές πολύ δύσκολες όπου ούτε η λέξη “καρκίνος του μαστού” λεγόταν με το όνομα της χωρίς περιφράσεις, -ως απαγορευμένη λέξη-, ούτε οι γυναίκες που έπασχαν από τη νόσο δήλωναν ότι είναι πάσχουσες, που και αν το έλεγαν, στη συνέχεια ήταν δακτυλοδεικτούμενες. Εποχή όπου ο καρκίνος του μαστούήταν ταυτόσημος με την επάρατη νόσο ενώ σήμερα θα μιλήσουμε για μια ιάσιμη νόσο. Μια εποχή που με τον μαστό δεν τολμούσαν να ασχοληθούν…………. οι γυναικολόγοι !!!

Τα χρόνια πέρασαν, ο σπόρος καρποφόρησε, η επένδυση πέτυχε και χωρίς καθυστέρηση, η παρότρυνση δικαιώθηκε, η ελπίδα γεννήθηκε. Οι συνθήκες βελτιώθηκαν από κάθε άποψη, οι διαγνωστικές μέθοδοι έγιναν πιο αποτελεσματικές, η μαστογραφία περιόρισε σημαντικά την ακτινοβολία της, η επιβίωση των γυναικών έγινε καλύτερη, η εφαρμογή του πληθυσμιακού ελέγχου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πλην πέντε, μεταξύ των οποίων δυστυχώς και η Ελλάδα, μείωσε τη θνησιμότητα και πρόσφατα άρχισαν να δημιουργούνται διάφορες εθελοντικές οργανώσεις που συμβάλλουν κι΄ αυτές στην ευαισθητοποίηση των γυναικών έναντι του καρκίνου του μαστού και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε αυτοί που δώσαμε το παράδειγμα προς μίμηση.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και η ΕΕΜ εξελίχτηκε, και από μια μικρή επιστημονική Εταιρεία που ήταν, έγινε μια καταξιωμένη Εταιρεία με ένα αξιοσέβαστο και αναγνωρισμένο επιστημονικό και κοινωνικό έργο. - Αυτό εξάλλου το επιβεβαιώνει απόψε και η δική σας αθρόα συμμετοχή -.Η Εταιρεία πέτυχε μέσα σε άπλετο φως τους σκοπούς της διοργανώνοντας Συνέδρια, Σεμινάρια, Επιστημονικές Ημερίδες, ενημερωτικές εκδηλώσεις για το κοινό και δωρεάν εξετάσεις.

Ακόμη σκέψεις, απόψεις, και τοποθετήσεις διατυπώθηκαν σε εκατοντάδες άρθρων στον Ημερήσιο, περιοδικό, έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει δημόσια να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς και τις Φαρμακευτικές Εταιρείες που διαχρονικά υπήρξαν χορηγοί της Εταιρείας μας, τα ΜΜΕ για τη στήριξή τους και να τονίσουμε ότι χωρίς τη δική τους συμπαράσταση δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιήσουμε όλα αυτά που κάναμε.

Ακόμη να σημειώσω ότι στο παρόν Λεύκωμα συμπεριλάβαμε ενδεικτικά, - μόνον μέρος των δραστηριοτήτων μας -, βασικά για λόγους οικονομίας χώρου. Επειδή για όλους εμάς αξία έχουν τα γεγονότα και η συμμετοχή των ανθρώπων σ’ αυτά και όχι μόνον η ποιότητα της φωτογραφίας, ζητάμε την επιείκεια σας για την ποιότητα κάποιων φωτογραφιών που τις ανασύραμε από τα αρχεία μας και αντιστοιχούν σε φωτογραφίες που πάρθηκαν μερικές δεκαετίες πριν.

Στο διάβα του χρόνου κρίθηκε αναγκαίο και επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης γυναικών με καρκίνο του μαστού, το οποίο η Εταιρεία ίδρυσε το 2002 και το ονόμασε «Έλλη Λαμπέτη» για να τιμήσει τη διαχρονική και αξέχαστη ηθοποιό που χάθηκε από αυτή τη νόσο, επειδή δεν γνώριζε για την έγκαιρη διάγνωση. Το Κέντρο από το 2002 μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει δωρεάν και υποστηρικτικά χιλιάδες γυναίκες με εξατομικευμένες υπηρεσίες και επιστημονικό τρόπο. Η κοινωνική ανταπόκριση, η καθιέρωση, η ταυτότητα, η αναγνωρισιμότητα είναι μερικές από τις παραμέτρους που συντέλεσαν ώστε το ανωτέρω Κέντρο να αποκτήσει ομφάλιο λώρο με το Δήμο Αθηναίων και από τον Ιούλιο του 2004 να τεθεί υπό την Αιγίδα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2003 λειτουργεί και ο Σύλλογος των Φίλων της ΕΕΜ και του Κέντρου Έλλη Λαμπέτη, με σκοπό την ενίσχυση και τη συνδρομή στο έργο της ΕΕΜ και είστε όλοι και όλες σας ευπρόσδεκτοι να γίνετε μέλη του εάν το επιθυμείτε.

Άλλο ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα στις 2 Απριλίου του 2009 με την ίδρυση της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας.

Η αναγνώριση, η καταξίωση, η υλοποίηση του οράματος, η δικαίωση των 25 χρόνων ήρθε με την επιβράβευση από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2004.Η επιβράβευση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια Πανηγυρικής Συνεδρίας, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προσφορά της Εταιρείας στο κοινωνικό σύνολο αλλά και για την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου «Έλλη Λαμπέτη».

Στο παρόν αναμνηστικό Λεύκωμα, εκτός των όσων ήδη αναφέραμε συμπεριλαμβάνονται ακόμη

 • η έκδοση του αναμνηστικού γραμματοσήμου από τα ΕΛΤΑ για τα 25 χρόνια της Εταιρείας,
 • η έκδοση και κυκλοφορία του τριμηνιαίου περιοδικού «Mastologia»,
 • την εκστρατεία για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού,με το κόκκινο διώροφο, τύπου λονδρέζικου λεωφορείο,ευγενική προσφορά της Εταιρίας QLS - ,
 • τη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης,
 • τη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των ΟΤΑ.

 

30xronia0014
Από αριστερά η Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ) κ. Σαββούλα Μάλλιου, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΜ κ. Βασίλης Γεωργούντζος, ο εκπρόσωπος της Alapis κ. Μιχάλης Κυριακίδης, η Πρόεδρος της ΕΕΜ κ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα και ο Ταμίας της ΕΕΜ κ. Γεώργιος Σαμέλης.

Εκ μέρους των μελών του Δ.Σ. της ΕΕΜ,παραδίδουμε στη κρίση σας το αναμνηστικό αυτό Λεύκωμα και θεωρούμε καθήκον μας να ευχαριστήσουμε θερμά

και δημόσια τη Διοίκηση της MarfinEgnatıa Bankμε την ευγενική χορηγία της οποίας εκδόθηκε το παρόν Λεύκωμα, το οποίο αφιερώνουμε στις ανώνυμες,

αλλά επώνυμες για εμάς γυναίκες που επέζησαν ή που χάθηκαν από τον καρκίνο του μαστού.

 

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στον Χρυσό Χορηγό της αποψινής βραδιάς τη Φαρμακευτική Εταιρεία Alapis, αλλά και στους λοιπούς χορηγούς της βραδιάς,

τις Φαρμακευτικές Εταιρείες AMGEN, GALLENICA, GENESISPHARMA, και NOVARTIS και στις Εταιρείες INTERAMERICAN και LuxuryEvents

χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ απόψε.

 

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στο Δήμαρχο Ασπροπύργου κ. Νικόλαο Μελετίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου αφενός για την παραχώρηση της παραδοσιακής ορχήστρας «Θρία» του Πνευματικού Κέντρου που είναι κοντά μας απόψε αφιλοκερδώς και αφετέρου για τη σημαντική τους οικονομική στήριξη στην εκδήλωση.

 

30xronia0025

Ευχαριστίες απευθύνουμε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για τη διάθεση του χώρου στην κ. Κερασίδου και τους συνεργάτες της για την αγαστή συνεργασία

στην προετοιμασία της εκδήλωσης.

Στις Γραμματείς της ΕΕΜ & του ιατρείου μου κυρίες Μαριάννα Δραγασάκη και Ξανθή Παπαηλία για τη βοήθεια τους στη συγγραφή του Λευκώματος, στον κ. Κώστα Σαίτη για το καλαίσθητο δημιουργικό και στον κ. Αθανάσιο Παλαιορούτα από τη Βιβλιοσυνεργατική για την επιμελημένη έκδοση.

Τελευταίες αλλά όχι λιγότερο από τους προηγούμενους, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τις Κυρίες Εύη Κουζούπη και Πόπη Κατεβάτη από την Εταιρεία Luxury Εvents για όλη τους την καλή συνεργασία και την οργάνωση της βραδιάς.

Στο σημείο αυτό όμως Κυρίες & Κύριοι, φίλες και φίλοι θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν ξεχνάμε όσους μας έχουν βοηθήσει και ίσως σήμερα η ΕΕΜ να μην ήταν σε θέση να γιορτάσει τα 30 της χρόνια αν δεν υπήρχε το εναρκτήριο λάκτισμα που δέχθηκα το 1976 σε μέρα εφημερίας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και έγινε αυτό αιτία να πάω στο Στρασβούργο - στη Μέκκα τότε της Μαστολογίας - με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως και να εξειδικευτώ στη Μαστολογία με αποτέλεσμα όλες τις θετικές επιπτώσεις που ακούσατε πριν λίγο. Αυτόν τον συνάδελφο που μου έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα απεφάσισε το Δ.Σ. να τιμήσουμε απόψε και παρακαλώ πολύ να προσέλθει στο βήμα για να παραλάβει την τιμητική του πλακέτα,ο Καθηγητής κ. Ζήσης Παπαθανασίου.

Στον σύζυγο και σύντροφο μου Νίκο Μουζάκα και στην κόρη μας Νταίζυ δεν θα προσφέρω τιμητική πλακέτα αλλά θα τους πω Δημόσια ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλη τους την συμπαράσταση όλα αυτά τα χρόνια.

Τέλος θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω όλους τους ομιλητές της αποψινής βραδιάς, ξεκινώντας από τη συντονίστρια τη γνωστή σε όλους σας δημοσιογράφο

κ. Λίνα Κλείτου,και την Καθηγήτρια κυρία ΝίκηΑγνάντη τους Καθηγητάς κ.κ. Μιχάλη Φιλιππάκη, ΑρηΑντσακλή και Χρήστο Παπαδημητρίου, και ιδιαίτερα τους 2 εκλεκτούς συναδέλφους από το εξωτερικό που δεν εφίσθησαν κόπων και ήλθαν να συμμετάσχουν στη γιορτή μας. Και με τους δύο με συνδέει στενή μακροχρόνια φιλική σχέση που χρονολογείται πάνω από ¼ του αιώνος και συνδέεται με την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία και των 3 μας στο Δ.Σ. της SIS τους Καθηγητές HansJoachimFrischbier από το Αμβούργο και τον Καθηγητή AurelioPicciocchi από τη Ρώμη.

Παρακαλώ τον Αντιπρόεδρο της ΕΕΜ τον κ. Βασίλη Γεωργούντζο να έλθει να παραδώσει μια αναμνηστική πλακέτα στον κ. Frischbier.

Παρακαλώ τη Γενικό Γραμματέα της ΕΕΜ κ. Σαββούλα Μάλλιου να έλθει να παραδώσει μια αναμνηστική πλακέτα στον κ. Picciocchi.

Παρακαλώ τον Ταμία της ΕΕΜ,κ. Γεώργιο Σαμέλη να παραδώσει μια αναμνηστική πλακέτα στον εκπρόσωπο της MarfinEgnatiaBank

Παρακαλώ το μέλος του Δ.Σ.και επί πολλά χρόνια Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας,κ. Βασίλη Μπαρμπούνη να παραδώσει μια αναμνηστική πλακέτα στην Εταιρεία ALAPIS την οποία θα παραλάβει ο κ. Μιχάλης Κυριακίδης.

Πριν παραδώσω το βήμα θα ήθελα ως Επίλογο να αναφέρω την μακροχρόνια και αδιάλειπτη προσπάθεια της Εταιρείας,στους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας, - από το 1996 και μέχρι πρότινος - τους οποίους έχει ενημερώσει αναλυτικά για τα καυτά διαχρονικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της Μαστολογίας και τα οποία σχετίζονται με την καλύτερη, ποιοτικότερη και αρτιότερη ιατρική παροχή και φροντίδα στην Ελληνίδα γυναίκα τα οποία ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί.

Να ληφθεί υπόψη ότι ο δρόμος για την επίλυσή τους είναι εύκολος, αφού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λυθεί.

Για να είστε ενήμεροι, σας αναφέρω τους 5 στόχους της Εταιρείας :

 

 • Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καρκίνου του Μαστού,
 • Την εξειδίκευση των ιατρών στη Μαστολογία,
 • Τη δημιουργία εξειδικευμένων Κέντρων Μαστού σε όλη την Επικράτεια,
 • Τον ποιοτικό έλεγχο στη Μαστογραφία και τέλος
 • Τον προληπτικό πληθυσμιακό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία

 

Ευελπιστούμε ότι δεν θα χρειαστεί άλλη μια 30ετία για να λυθούν τα ανωτέρω θέματα.Ευχόμαστε στην καινούρια Υπουργό,που είναι και γυναίκα η οποία δικαιολογημένα απουσιάζει απόψε - και πρόκειται σύντομα να μας δεχθεί -, να εντάξει τα ανωτέρω αιτήματα μας στις άμεσες προτεραιότητές της, η λύση των οποίων θα φέρει ποιοτική αναβάθμιση στο χώρο της Υγείας.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

 

με αποστειρωμένη, πολυδιάστατη, ευρυγώνια,και τολμώ να πω με ψηφιακή σκέψη, μεταλαμπαδεύω το αποκρυστάλλωμα και τη συνισταμένη των 30 χρόνων

ότι η Ελπίδα αναβλύζει.

 

ΝΑΙ μπορούμε να πούμε «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΠΙΔΑ» , «Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ».

Σας ευχαριστώ θερμά.

 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 ΩΡΕΣ ΙΑΤΡΕΙΟΥ

Λεωφόρος Κηφισίας 18
    Αθήνα

  210 77 71 246

 Τρίτη - Τετάρτη -Πέμπτη 
| 15.00 - 18.00 μ.μ

 

  lydiamouzaka@yahoo.gr

Κατόπιν Ραντεβού