ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ*;
Είναι ένα θέμα που εδώ και μερικά χρόνια έχει απασχολήσει την επιδημιολογική συσχέτιση της ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού ή αν θέλετε καλύτερα της ευόδωσης για την ανάπτυξη του της «κακής» διατροφής.
Για την εκτίμηση της επίδρασης της διατροφής στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού ή και την προφύλαξη από την ανάπτυξη του, θα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια δεδομένα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας από την επίδραση της διατροφής, εκτός όλων των άλλων επιδημιολογικών στοιχείων, όπως είναι
Οι μηχανισμοί δημιουργίας και εξάπλωσης του καρκίνου
- Η παχυσαρκία και ο καρκίνος του μαστού
- Οι διατροφικοί προδιαθεσικοί παράγοντες του καρκίνου του μαστού
- Τα θρεπτικά συστατικά, τα τρόφιμα, τα αφεψήματα και βότανα που λειτουργούν προληπτικά στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού
Στην εικόνα που ακολουθεί μπορείτε να παρατηρήσετε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ του φυσιολογικού κυττάρου και του καρκινικού.
Σχέση παχυσαρκίας και καρκίνου του μαστού
Έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία προκαλεί έκκριση κυτοκινών, γεγονός που επηρεάζει τον μεταβολισμό των κυττάρων του μαστού, που τα καθιστά πιο επιθετικά.
Επίσης έχει αποδειχθεί ότι το κοιλιακό/σπλαχνικό λίπος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ποιοι διατροφικοί λοιπόν παράγοντες ενοχοποιούνται ως προδιαθεσικοί για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;
Οι διατροφικοί παράγοντες που αποδεδειγμένα πλέον ενοχοποιούνται είναι: αλλαντικά, επεξεργασμένο κρέας, ζάχαρη, γλυκά, πρόχειρο φαγητό τύπου fastfood, τηγανιτά, ψημένο κρέας στα κάρβουνα.
Από την άλλη έχουν διαπιστωθεί ουσίες ή διατροφικά συστατικά που δρουν κατά του καρκίνου του μαστού, όπως:
Οι Βιταμίνες C, D, το Σελήνιο, τα Φλαβονοειδή, τα Καροτενοειδή, η Σουλφοροφάνηκαι τα Ω3 λιπαρά οξέα.
Άρα, τρόφιμα σύμμαχοι κατά του καρκίνου του μαστού που περιέχουν τις ανωτέρω ουσίες είναι: ελαιόλαδο, ψάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια βρυξελλών, ξηροί καρποί, μανιτάρια, κουκούτσι βερίκοκου, αμύγδαλα, καρύδια, μήλα, καρότα, ρόδια, βατόμουρα, καφές, πράσινο τσάι, κουρκουμάς.
Βότανα/αφεψήματα σύμμαχοι κατά του καρκίνου του μαστού
- Περισσότερα από 3.000 βότανα, που διαθέτει στη θεραπευτική της «φαρέτρα» η φύση, έχουν κάποια αντικαρκινική δράση.
- Αρωματικά βότανα (βασιλικός, άνηθος, μάραθος, μαϊντανός, ρίγανη)
- Πικρά βότανα/αφεψήματα: κρόκος κοζάνης, ραδίκι, κολιτσίδα, φασκόμηλο, μέντα, ταράξακο, κόκκινο τσάι, γαϊδουράγκαθο, χαμομήλι, Λουΐζα, αψιθιά.
- Τα φυτικά/βοτανικά συμπληρώματα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτοοιστρογόνα θα πρέπει να αποφεύγονται από ασθενείς με καρκίνο του μαστού: Ginseng, GinkgoBiloba, μαύρο cohosh, ρίζα άγριου γιαμ.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να συμβουλέψουμε ως διατροφικές οδηγίες κατά του καρκίνου του μαστού τα εξής:
- Τρώτε πικρά, τρώτε βερίκοκα και τα κουκούτσια τους.
- Άφθονη κατανάλωση φρούτων & λαχανικών (5-9 μερίδων).
- Να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο, πιπέρι, μυρωδικά, κουρκουμά, ρίγανη στο μαγείρεμα και στις σαλάτες.
- Προσθήκη λεμονιού σε σαλάτες και φαγητά, ιδιαίτερα σε όσα ψήνονται στα κάρβουνα.
- Καθημερινή πρόσληψη 15-20 ανάλατων ξηρών καρπών.
- Τρώτε ραδίκια και πίνετε το ζουμί τους με λεμόνι κάθε μέρα.
- Καθημερινά ροφήματα από βότανα.
- Αποφυγή γλυκών, ζάχαρης, αλλαντικών, επεξεργασμένων κρεάτων, λευκού αλευριού, σφολιάτες, ψημένο κρέας στα κάρβουνα.
- Προτιμάμε τρόφιμα ολικής αλέσεως/πολύσπορα (ελέγχουμε τις ετικέτες για ζάχαρη) (6 μερίδες).
- Προσθήκη κανέλας σε φρούτα , φαγητό, ροφήματα.
* Τα ανωτέρω στοιχεία παρουσιαστήκαν από την κ. Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, στο πλαίσιο του 5ου Κύκλου Μαθημάτων της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας του έτους 2021, που διεξήχθη στις 8 & 9 Απριλίου 2022, στο Αμφιθέατρο “Επαμεινώνδας Μεγαπάνος” του Μαιευτηρίου Λητώ.