Τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού δεν είναι μόνον κάποιος όγκος που θα ψηλαφήσει μια γυναίκα στο στήθος της. Μπορεί να εκδηλωθεί και με πολλά άλλα συμπτώματα. Δείτε ποια.
Πόσο καλά γνωρίζετε τον μαστό σας;
Μια μεγάλη δημοσκόπηση του Bρετανικού οργανισμού “Breast Cancer Care” έδειξε ότι τέσσερις στις δέκα γυναίκες δεν γνώριζαν ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και εάν είναι π.χ. ύποπτο το κοκκίνισμα στον μαστό ή στη θηλή. Ωστόσο δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε ή να φοβάστε όταν παρατηρείτε αλλαγές στον μαστό σας. Η γήρανση, οι αλλαγές στις ορμόνες και άλλοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολές του μαστού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Κάθε ένα από τα επτά συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω μπορεί να δικαιολογήσει μια επίσκεψη στον Μαστολόγο ειδικά εάν αυτά δεν σχετίζονται με: α) τον εμμηνορροϊκό κύκλο β) κάποιο τραυματισμό γ) προηγούμενη ασθένεια, όπως φλεγμονή του μαστού
Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του µαστού δεν παρουσιάζει συµπτώµατα και ανιχνεύεται συνήθως µε τη μαστογραφία. Αργότερα, ενδέχεται να εµφανιστεί ένας ψηλαφητός όγκος, τράβηγμα του δέρματος (εισολκή) ή της θηλής του µαστού . Αν η γυναίκα αμελήσει τα συμπτώματα, τότε μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα προχωρημένης νόσου, όπως θερµός οιδηματώδης (διογκωμένος) και ερυθρός µαστός, πόνος στα οστά, διόγκωση στους λεμφαδένες της μασχάλης. Ένας εξειδικευμένος ιατρός, όπως ο Μαστολόγος μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματα, να εξετάσει τους μαστούς σας και να σας συστήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών και μαγνητική μαστογραφία για να κάνει τη σωστή διάγνωση.
Τα πρώτα συμπτώματα:
- Αλλαγές στην υφή του δέρματος
Οι μεταβολές του δέρματος μπορεί να αποτελούν ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και φλεγμονή στα κύτταρα του δέρματος που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της υφής και του χρώματος.
- Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι, ανοιχτόχρωμο δέρμα γύρω από τη θηλή ή εξαιρετικά ξηρό δέρμα,
- Οίδημα (πρήξιμο) του δέρματος σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού.
Αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να προκαλέσουν φαγούρα, η οποία συχνά συσχετίζεται με καρκίνο του μαστού, αν και δεν είναι συνηθισμένο εύρημα.
Αλλαγές της υφής μπορεί επίσης να συμβούν ως αποτέλεσμα κάποιων καλοήθων δερματικών παθήσεων, όπως δερματίτιδα και έκζεμα.
- Έκκριμα (υγρό) από τις θηλές
Η έκκριση υγρού από τη θηλή μπορεί να είναι παχιά ή υδαρής και να κυμαίνεται σε χρώμα από διαυγές έως γαλακτώδες, κίτρινο, πράσινο ή κόκκινο. Είναι φυσιολογικό για τις γυναίκες που θηλάζουν να έχουν γαλακτώδη έκκριση από τις θηλές. Η έκκριση από τις θηλές μπορεί να σημαίνει επίσης: α) Μόλυνση του μαστού, β) Παρενέργεια των χαπιών ελέγχου των γεννήσεων, γ) Παρενέργεια από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, δ) παραλλαγές στη φυσιολογία του σώματος, όπως εγκυμοσύνη, δ) Αύξηση της προλακτίνης του αίματος
- Εισολκή στο δέρμα ή την θηλή
Η εισολκή (βαθούλωμα) στο δέρμα του μαστού, ή εισολκή της θηλής μπορεί μερικές φορές να είναι σύμπτωμα καρκίνου του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές κυττάρων πίσω από τη θηλή. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν σαν αποτέλεσμα την εισολκή της θηλής μέσα στον μαστό ή μπορεί να φαίνεται διαφορετική από άποψη μεγέθους ή εμφάνισης της.
- Οίδημα (πρήξιμο) του δέρματος του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει τη διόγκωση ολόκληρου του μαστού ή μιας περιοχής του μαστού. Μπορεί να μην υπάρχει ξεχωριστό ψηλαφητό μόρφωμα, αλλά το στήθος μπορεί να είναι διαφορετικό σε σύσταση, και στην όψη του δέρματος. Ακόμη μπορεί και να αλλάξει και το μέγεθος του μαστού. Ασφαλώς υπάρχει δυνατότητα οι δύο μαστοί εξ αρχής να μην έχουν το ίδιο μέγεθος, αλλά αυτό είναι γνωστό στην κάθε γυναίκα.
- Ερυθρότητα
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και μπορεί να πάρει κόκκινη ή μωβ ή και μπλε απόχρωση. Εάν ένα άτομο δεν έχει υποστεί πρόσφατο τραυματισμό στον μαστό για να εξηγηθούν αυτές οι αλλαγές, θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό του.
- Πόνος στον μαστό ή στη θηλή
Ο καρκίνος του μαστού συνήθως είναι ανώδυνος (δεν έχει πόνο), σπανίως εμφανίζει πόνο. Εάν υπάρξει πόνος που επιμένει να υπάρχει, μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε Μαστολόγο.
- Αλλαγές στους λεμφαδένες
Τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να φτάσουν στους λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες φιλτράρουν τη λέμφο και δυνητικά μπορούν να εγκατασταθούν σ’ αυτούς καρκινικά κύτταρα που τυχόν θα απομακρυνθούν από τον μαστό και κατευθυνθούν στην περιοχή των λεμφαδένων της μασχάλης. Δώστε προσοχή εάν διαπιστώσετε πρήξιμο ή κάποιο ψηλαφητό μόρφωμα γύρω από την κλείδα ή κάτω από τον βραχίονα καθώς και στη μασχάλη.
Να θυμάστε ακόμη: ότι αλλαγή στο μέγεθος ή στην υφή του μαστού μπορεί να συμβεί και να οφείλεται σε πληθώρα άλλων καταστάσεων εκτός από καρκίνο του μαστού. Τέτοιες καταστάσεις είναι οι αλλαγές στον ιστό του μαστού που συμβαίνουν φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, του καταμήνιου κύκλου, σε φλεγμονές κ.ά.