Έχει τελειώσει ανεπιστρεπτί η μεταχείριση των ασθενών και ιδίως των γυναικών με καρκίνο του μαστού, από τους θεράποντες ιατρούς τους,  που καθησύχαζαν τις γυναίκες ότι δεν έχουν κάτι σημαντικό και πρότειναν να αφαιρέσουν το ογκίδιο, και στη συνέχεια αφού έμπαιναν στο χειρουργείο με δυο μαστούς, έβγαιναν με έναν.

Σήμερα η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα απαιτεί την πλήρη ενημέρωση της ασθενούς για το τι παρουσιάζει αφού έχει υποστεί τον πλήρη κλινικό και παρά-κλινικό της έλεγχο, την λεπτομερή αναφορά στις επιλογές που έχει για την χειρουργική της αντιμετώπιση, σε τι ακριβώς της προτείνεται να υποβληθεί και τέλος την δική της αποκλειστική απόφαση στην επιλογή του είδους της θεραπείας. Ακόμα μαζί με τις ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται και να ενθαρρύνονται, και το οικογενειακό περιβάλλον  των ασθενών, για να τις εκφράσουν τη δική τους υποστηρικτική άποψη.

Η συναίνεση του ασθενούς στη θεραπευτική διαδικασία που σχετίζεται με τη χειρουργική θεραπευτική του αντιμετώπιση γίνεται με τη γραπτή συγκατάθεση που απαραίτητα δίνει ο ασθενής πριν από τη χειρουργική του επέμβαση και τη λήψη αναισθησίας.

Ασφαλώς στα ανωτέρω, θα πρέπει να συνυπολογιστούν, για να υπάρχει καλή συνεργασία, και οι υποχρεώσεις εκ μέρους του ασθενούς όταν επισκέπτεται τον ιατρό. Θα πρέπει ο ασθενής να είναι ειλικρινής με τον ιατρό του και να του αναφέρει με λεπτομέρεια το προηγούμενο ατομικό και κληρονομικό ιστορικό του, π.χ. εάν παίρνει φάρμακα και αν έχει υποβληθεί σε κάποιες επεμβάσεις. Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι και οι επεμβάσεις που έχουν γίνει για αισθητικούς λογούς, είναι χειρουργικές επεμβάσεις και θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρονται στη λήψη του ιστορικού. Επίσης να ακολουθούν πιστά και με ακρίβεια οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή τους έχει χορηγηθεί. Από ότι προκύπτει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μόνο το 40% από τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς, ακολουθούν σωστά τις οδηγίες των ιατρών τους.

Είναι διαπιστωμένο ότι τίποτα από τα ανωτέρω δεν μπορεί να ισχύσει, εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη εκπαίδευση του κοινού σε θέματα υγείας και πρόληψης, ιδιαίτερα στον τομέα που μας αφορά, στον καρκίνο του μαστού.

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, από την ίδρυσή της, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, έχει επενδύσει στον τομέα της εκπαίδευσης του κοινού και πιστεύω με θετικό πρόσημο, αφού πιστεύει ότι ο ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που επωφελείται από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση και ο ενημερωμένος ασθενής έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα για καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση.