Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού σήμερα θεραπεύεται. Αλλά η θεραπεία και προπαντός ο τρόπος της θεραπείας, εξαρτάται από το πόσο έγκαιρα θα πάμε στον ιατρό.

Εξετάστε λοιπόν μόνη σας, τους μαστούς σας κάθε μήνα, αμέσως μετά την περίοδο σας, εφόσον έχετε ακόμα περίοδο. Εάν είσθε στην εμμηνόπαυση σε μια σταθερή ημερομηνία του μήνα. Εάν διαπιστώσετε ένα ογκίδιο ή μία σκληρία που δεν υπήρχε στο μαστό σας. Μην πανικοβληθείτε, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι καλόηθες.

Γι’ αυτό όμως μόνον ο ειδικός ιατρός μπορεί να σας διαβεβαιώσει.

Συμβουλευτείτε τον λοιπόν χωρίς καμία καθυστέρηση.

Επισκόπηση

Σταθείτε γυμνή από τη μέση και πάνω μπροστά στον καθρέπτη σας με τα χέρια προς τα κάτω, παράλληλα στο σώμα σας. Παρατηρήστε προσεχτικά τους μαστούς σας (σχήμα, μέγεθος, συμμετρία) το δέρμα και τις θηλές.

Πάντα μπροστά στον καθρέπτη, σηκώστε ψηλά τα χέρια σας και παρατηρείστε πάλι τα ίδια πράγματα.

Πιέστε τη θηλή ανάμεσα στο δείκτη και τον αντίχειρα και προσέξτε αν θα βγάλει κάποιο υγρό.

Ψηλάφηση

Ξαπλώστε ανάσκελα βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από την αριστερή ωμοπλάτη. Ψάξτε με το δεξί σας χέρι (με την εσωτερική επιφάνεια των δακτύλων και όχι μόνον με τις άκρες των δακτύλων) το αριστερό σας μαστό, εφαρμόζοντας στην αρχή μικρή αλλά σταθερή πίεση και κάνοντας κυκλικές κινήσεις σε όλη την επιφάνεια του μαστού.

Στη συνέχεια ασκήστε μεγαλύτερη πίεση και επαναλάβετε τις ίδιες κινήσεις. Μην ξεχάσετε την περιοχή της θηλής και την περιοχή κάτω από το μαστό. Επαναλάβετε το ίδιο και από τη δεξιά πλευρά.

Τοποθετείστε στη συνέχεια τα χέρια σας στη μασχάλη και ψηλαφίστε και την περιοχή αυτή.

Ελέγξτε τη θηλή αν βγάζει κάποιο έκκριμα.