Άλλη μία σημαντική εκδήλωση ή αν θέλετε άλλη μία πολύτιμη Επιστημονική Ημερίδα για το κοινό, για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τριτέκνων Φυλής, τον Σύλλογο Κοινωνικής Παρέμβασης “Ο Επίκουρος” και τον Δήμο Φυλής. Είναι γεγονός ότι το κοινό που παρακολούθησε αυτή την φορά την εκδήλωση σε σχέση με παλαιότερες εμπειρίες μας ήταν πολύ πιο ενημερωμένο και οι ερωτήσεις που υπέβαλε στο τέλος των ομιλιών επιβεβαιώνουν αυτή μου την άποψή.

Στην στην εκδήλωση μίλησαν η Καθηγήτρια Χειρουργός-Γυναικολόγος-Μασ τολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας Λυδία Ιωαννίδου- Μουζάκα, ο Πλαστικός Χειρουργός, τ. Διευθυντής της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής του Αγίου Σάββα και Μέλος του Δ. Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολο γίας Γεώργιος Κόκκαλης και ο Καθηγητής Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης, Γυναικολόγος-Σεξολ όγος και Διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτο Ζήσης Παπαθανασίου.

Σημεία στα οποία επέμεναν ιδιαίτερα οι ομιλητές ήταν ότι:

– Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός της γυναίκας

-Η άγνοια και η αμέλεια σκοτώνουν

– Δόθηκε συμβουλή να νοιάζονται και να εξετάζονται οι. γυναίκες χωρίς να έχουν κάποιο
πρόβλημα στον. μαστό τους, δηλ. τελείως προληπτικά

– Ότι οποιαδήποτε ανωμαλία στον μαστό, στο δέρμα, στη θηλή, στο μέγεθος, στο σχήμα του μαστού, χρειάζεται άμεσο έλεγχο από Μαστολόγο

– Μετά τα 40 χρειάζεται οπωσδήποτε μαστογραφία

– Αλλά η μαστογραφία μπορεί να γίνεται και πριν τα 40 αν υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι,
όπως βεβαρημένο κληρονομικό ιστορικό ή επιθυμία εξωσωματικής γονιμοποίησης
της γυναίκας

– Από την άλλη ό,τι βρεθεί στην εξέταση του μαστού δεν έπεται ότι είναι και καρκίνος

– Η μαστογραφία για να είναι αξιόπιστη πρέπει να είναι καλής ποιότητας

– Η γυναίκα μετά τη μαστογραφία θα πρέπει να πηγαίνει και να εξετάζεται και από Μαστολόγο εκτός από τον Ακτινολόγο που την πραγματοποιεί

– Καμία εξέταση μόνη της δεν φτάνει για να θέσει τη σωστή διάγνωση

– Εάν διαγνωστεί καρκίνος του μαστού σε υποκλινικό Στάδιο στο 95% δεν χρειάζεται
να αφαιρεθεί ο μαστός

– Εάν τύχει και αφαιρεθεί ο μαστός σήμερα, μπορεί να γίνει άμεση χειρουργική αποκατάσταση του.

-Πάντα υπάρχει εξατομικευμένη επιλογή της χειρουργικής αντιμετώπισης στην οποία θα υποβληθεί η γυναίκα η οποία στηρίζεται σε αρκετούς άξονες.

-Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος, οι Αντιδήμαρχοι Ελένη Λιάκου, Χρυσούλα Κουράση, Σταύρος Κατσίλας και εκπρόσωποι πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής όπως η Προϊσταμένη Διοικητικής Υποστήριξης μέριμνας του 2ου Κέντρου Υγείας του Δήμου Περιστερίου και Πρόεδρος του “Επίκουρος” κ. Μαίρη Μπλάνη και η Την όλη εκδήλωση συντόνισε η Προϊσταμένη Διοικητικής Υποστήριξης μέριμνας του 2ου Κέντρου Υγείας του Δήμου Περιστερίου και Πρόεδρος του “Επίκουρος” κ. Μαίρη Μπλάνη και η Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων του Δήμου Φυλής και Τοπική Σύμβουλος Άνω Λιοσίων Κλέλια Βαρβαρίγου.