Εάν αυτή η ερώτηση μου γινόταν πριν 2 δεκαετίες η απάντηση που θα έδινα θα ήταν τελείως διαφορετική από αυτήν που θα δώσω σήμερα.
Αλλά πάνω από όλα θα μου επιτρέψετε να διευκρινίσω τι περιμένουμε από την εξέταση του Μαστολόγου. Και ασφαλώς δεν εννοώ τον Γυναικολόγο που εξετάζει με ψηλάφηση τον μαστό της γυναίκας και διαβάζει μόνον την έκθεση του Ακτινολόγου για τη μαστογραφία που έκανε η γυναίκα, αφού δεν μπορεί να διαβάσει ο ίδιος την μαστογραφία. Ως Μαστολόγο αναφέρομαι στον εξειδικευμένο στη Μαστολογία ιατρό.
Ο Μαστολόγος θα πρέπει να είναι ιατρός που έχει εξειδικευτεί ειδικά στη Μαστολογία, που συμπεριλαμβάνει τις καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του μαστού, που γνωρίζει να εκτελεί σωστά την κλινική εξέταση των μαστών, να γνωρίζει καλά ο ίδιος να διαβάσει μια μαστογραφία, που είναι σε θέση να κάνει και να διαβάσει ένα υπέρηχογράφημα του μαστού, να γνωρίζει την χειρουργική αντιμετώπιση των παθήσεων του μαστού και ασφαλώς να καταλαβαίνει αυτά που του στέλνει γραπτώς η/ο Παθολογοανατόμος από την Παθολογοανατομική εξέταση της βιοψίας του μαστού, σε τι αντιστοιχούν τα αναφερόμενα ευρήματα και πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τώρα θα αναφερθώ σε ότι θα απαντούσα πριν μία 20ετία, όπως ασφαλώς μπορείτε να τα βρείτε και γραμμένα εκ μέρους μου, σε αρκετά μέρη και στη συνέχεια θα αναφερθώ στη σύγχρονη επί των ημερών μας χρησιμοποίηση του Μαστολόγου.
Η επίσκεψη σε έναν Μαστολόγο μπορούσε τότε να πραγματοποιηθεί από τη γυναίκα σε επίπεδο προληπτικού ελέγχου για να διαπιστώσει ο Μαστολόγος εάν υπήρχε κάτι ψηλαφητό στον μαστό της ή εάν προσέρχονταν αφού η ίδια είχε εντοπίσει κάποια αλλαγή στον μαστό της. Η εξέταση των μαστών και η ψηλάφηση από κάποιον έμπειρο Μαστολόγο δεν μπορεί να αντικατασταθεί μόνον από τον απεικονιστικό έλεγχο των μαστών. Σε κάθε περίπτωση ο απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητος, όμως μεγάλη είναι και η συμβολή της φυσικής εξέτασης των μαστών από έναν Μαστολόγο, όπως και η λήψη λεπτομερούς ιστορικού.
Ο μαστός είναι το όργανο που αλλάζει στη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, όπως συμβαίνει και την διάρκεια του κύκλου και μετά την εμμηνόπαυση. Όμως, κάποιες αλλαγές χρήζουν άμεσης ιατρικής διερεύνησης. Οι αλλαγές αυτές που καθιστούν αναγκαία την επίσκεψη σε έναν Μαστολόγο ήταν οι κάτωθι:
- Εμφάνιση ψηλαφητού ογκιδίου στον μαστό
- Αλλαγές στην εμφάνιση της θηλής
- Εκροή υγρού ή αίματος από τη θηλή
- Εκδήλωση ερυθρότητας του δέρματος
- Οίδημα του μαστού
- Διαταραχή της καμπυλότητας του μαστού
- Ψηλαφητός λεμφαδένας στη μασχάλη
Η σημερινή επίσκεψη στον εξειδικευμένο Μαστολόγο σχετίζεται με πολλαπλά θέματα, που όλα στόχο έχουν την προληπτική εξέταση των γυναικών και την ανακάλυψη του καρκίνου εάν υπάρχει στην υποκλινική του μορφή. Τα θέματα αυτά ομαδοποιούνται ως εξής:
α) Οι αιτίες που αναφέρθηκαν ανωτέρω και ισχύουν από πολλών ετών.
β) Η προληπτική συμβουλευτική από τον Μαστολόγο στις περιπτώσεις που ένα ή
περισσότερα άτομα της οικογένειας εμφάνισαν καρκίνο του μαστού ή άλλους καρκίνους που συνδέονται γονιδιακά με τον καρκίνο του μαστού, όπως καρκίνος της ωοθήκης, του προστάτη, του παγκρέατος και τελευταία και του ενδομητρίου.
Γι αυτού του είδους την συμβουλευτική έχει βοηθήσει σημαντικότατα η εξέλιξη της Γονιδιακής μελέτης των γυναικών. Στην εξειδίκευση στη Μαστολογία σήμερα η γονιδιακή μελέτη κατέχει σημαντική θέση. Και
γ) Η πλήρως οργανωμένη εξέταση των μαστών των γυναικών, ανεξαρτήτου ηλικίας,
που πρόκειται να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Μέσα στους πιθανούς Επιδημιολογικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβάνονται η αύξηση της ηλικίας της γυναίκας και η ατεκνία.
Στη σημερινή εποχή που οι γυναίκες λόγω σπουδών, εργασίας και διαφόρων άλλων κοινωνικών καταστάσεων καθυστερούν την απόκτηση τέκνου, αυτός ο παράγοντας από μόνος του ενέχει κινδύνους, αφού η τελειοποίηση του μαζικού αδένα ολοκληρώνεται μετά την πρώτη τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Άρα οι γυναίκες που έχουν κάποια ηλικία και δεν έχουν αποκτήσει τέκνο τοποθετούνται στην ομάδα αυξημένου κινδύνου. Εδώ να τονίσω, για να μην γίνει παρεξήγηση, ότι αυξάνει η πιθανότητα. , ό Όχι ότι όσες γυναίκες δεν έχουν κάνει παιδί, θα πάθουν και καρκίνο στον μαστό.
Γι αυτό επιβάλλεται στις γυναίκες άνω των 40 ετών πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη να υποβληθούν σε ένα πλήρη έλεγχο μαστών (κλινική εξέταση μαστών, μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών και αν υπάρξει οποιοδήποτε εύρημα να γίνει και μαγνητική μαστογραφία). italics!!!!
Στις περιπτώσεις των γυναικών που θα πρέπει να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή εκεί θα πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να υποβάλλονται σε πλήρη Μαστολογικό έλεγχο ανεξαρτήτου ηλικίας για διάφορους λόγους. Ο σημαντικότερος των οποίων είναι ότι αυτά καθεαυτά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην προκειμένη περίπτωση για να πετύχει η διέγερση των ωοθηκών, η σύλληψη και η εγκυμοσύνη. Εάν τύχει να υπάρχει κάποιος υποκλινικός καρκίνος του μαστού στη γυναίκα που δεν το γνωρίζει, με την χορήγηση των σχετικών φαρμάκων το θέμα θα τεθεί εκτός ελέγχου!
Κλείνοντας το θέμα μας αυτό, θα πρέπει να τονίσω ότι τον έλεγχο των μαστών θα πρέπει να κάμνει ο εξειδικευμένος Μαστολόγος (που μπορεί να προέρχεται είτε από Γυναικολόγος είτε από Γενικός Χειρουργός) italics !!! αλλά θα είναι εξειδικευμένος στην Μαστολογία.