Η συνεχής ενημέρωση τόσο του Ιατρικού κόσμου όσο και του κοινού στις εξελίξεις της Ιατρικής Επιστήμης και ιδιαίτερα στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού με την έγκαιρη διάγνωση, είναι κάτι πολύ σημαντικό και χρήσιμο.

Γι’ αυτό αναφέρομαι σε δύο-τρία σημεία τα πιο σημαντικά που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι και τα οποία άπτονται στην προληπτική εξέταση και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που εξασφαλίζει μεγαλύτερη επιβίωση των γυναικών.

Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ότι μετά την ηλικία των 35 ετών, η γυναίκα θα πρέπει να μπαίνει στον κύκλο της προληπτικής εξέτασης στο σύνολό της από εξειδικευμένο Μαστολόγο και αυτή η αντιμετώπισή της σχετίζεται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την κλινική εξέταση των μαστών, τους υπερήχους μαστού και τη μαστογραφία. Και αυτά ισχύουν εφόσον δεν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, διότι αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό, καλύτερα θα είναι όλα αυτά να αρχίζουν σε νεαρότερη ηλικία ανάλογα με την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στην οικογένεια. Π.χ. εάν η μητέρα εμφάνισε καρκίνο του μαστού στην ηλικία των 40 ετών, η κόρη τότε θα πρέπει να αρχίσει τον προληπτικό της έλεγχο στην ηλικία των 30 ετών.

Επίσης θα πρέπει να γίνεται μία πλήρης εξέταση, όπως ήδη αναφέρθηκε στις γυναίκες που δεν έχουν αποκτήσει το πρώτο τους παιδί μέχρι την ηλικία των 32-35 χρόνων, επειδή είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει η γυναίκα που θα μείνει έγκυος, ότι δεν έχει πρόβλημα και μπορεί να κυοφορήσει, παρά να κυοφορήσει και να βρεθεί προ εκπλήξεως από
έναν υποκλινικό καρκίνο μαστού που είχε, του οποίου δεν γνώριζε την ύπαρξη και ο οποίος με την εγκυμοσύνη θα εξελιχθεί και θα επιδεινωθεί ταχύτατα.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται και στον άνδρα και πολλοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Η συχνότητα στον άνδρα είναι πολύ μικρότερη, αντιστοιχεί σε έναν άνδρα με καρκίνο του μαστού σε κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αλλά δυστυχώς λόγω του μικρότερου μεγέθους του μαστού, της άγνοιας του ασθενούς να επισκεφθεί με πολύ μικρό ογκίδιο τον Μαστολόγο, με την εμπειρία του από την τυχόν γυναικομαστία της ήβης που εμφάνισε και μετά πέρασε δεν δίνει σημασία στο εύρημα.

Τέλος, λόγω της συμπλησίασης (μικρής απόστασης) του μαστού από το θωρακικό τοίχωμα, γίνεται πολύ νωρίτερα απ’ ότι στη γυναίκα η επινέμηση του θωρακικού τοιχώματος και έτσι η πρόγνωση για τον άνδρα είναι πολύ χειρότερη από αυτή της γυναίκας.