Ο καρκίνος του μαστού σε γυναίκες της τρίτης ηλικίας. Από την χειρουργό μαστολογο,  Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

Είναι γεγονός ότι η πιθανότητα κακοήθειας δηλαδή καρκίνου του μαστού αυξάνει αυξανομένης ηλικίας. Οι γυναίκες τις όγδοης δεκαετίας κινδυνεύουν να διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού συχνότερα και σε ποιο προχωρημένο στάδιο επειδή αμελούν να υποβληθούν σε τακτικό έλεγχο μαστών με μαστογραφία, αλλά και όταν ψηλαφήσουν ένα ογκίδιο στον μαστό τους δεν το ανακοινώνουν στα μέλη της οικογένειας τους άμεσα και έγκαιρα.

Η ηλικία αυτή παρουσιάζει και κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες στη χειρουργική αντιμετώπιση των γυναικών αυτών σε περίπτωση καρκίνου του μαστού. Καλό είναι η διάγνωση να τεθεί με βιοψία δια χονδρής βελόνης (core biopsy) και ιστολογική εξέταση, επειδή ενδεχομένως να συνυπάρχουν και άλλα νοσήματα που δεν επιτρέπουν η γυναίκα να υποβληθεί σε γενική αναισθησία.

Για τον ίδιο λόγο μπορούμε να αποφύγουμε τη βιοψία του φρουρού λεμφαδένα όταν διαπιστωθεί στη βιοψία με χονδρή βελόνη ότι ο καρκίνος είναι ορμονοεξαρτώμενος, καλά διαφοροποιημένος, δηλαδή grade one και με μέγεθος μικρότερου 2 εκατοστών. Αντίθετα βιοψία σε λεμφαδένα φρουρό κάνουμε οπωσδήποτε σε περίπτωση που γυναίκα υποβάλλεται σε μαστεκτομή και σε τριπλά αρνητικούς καρκίνος.