Το μήνυμα της κ. Γεωργίας Χρήστου στο facebook μου έδωσε σκαλί να πατήσω για  να σας υπενθυμίσω και εγώ για τη μαστογραφία σας, δείχνοντας σας και κάποια στοιχεία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η 2η σε συχνότητα κακοήθεια  στον κόσμο και η 1η στις  γυναίκες.  Το 2012 διαγνώστηκαν   1.670.000  νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και ο αριθμός αυτός  αντιστοιχεί  στο 25% των καρκίνων  και   είναι η 2η αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες  χώρες, με 198,000  θανάτους τον χρόνο που αντιστοιχεί σε ποσοστό 15.4% των γυναικών. Την 1η θέση σε θανάτους  κατέχει ο καρκίνος του  πνεύμονα  -από τον κακώς εννοούμενο φεμινισμό μας-.  Τον ίδιο χρόνο τα αντίστοιχα ποσά για την Ευρώπη είναι 367,090  νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού  και 92,000 γυναίκες χάθηκαν από τη νόσο επειδή δεν ανακάλυψαν τον καρκίνο τους έγκαιρα, που σημαίνει ότι δεν υποβλήθηκαν σε μαστογραφία ή δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά. Ακόμη, ο καρκίνος του μαστού έχει την υψηλότερη επιβάρυνση ως νόσος.

Με την προληπτική εξέταση  των μαστών με μαστογραφία υπάρχει η δυνατότητά ανακάλυψης καρκίνου του μαστού σε μικρό μέγεθος και σε υποκλινικό μη ψηλαφητό στάδιο,  το οποίο είναι και  ιάσιμο. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές   χώρες για να προφυλάξουν τις γυναίκες , εφαρμόζουν τον λεγόμενο Εθνικό πληθυσμιακό έλεγχο των μαστών  των γυναικών με μαστογραφία και καλούν όλες οι γυναίκες  από την προκαθορισμένη ομάδα ηλικίας, κάθε ένα ή δύο χρόνια, να κάνουν μαστογραφία.  Στην Ευρωπαϊκή  Ένωση μόνον τρεις χώρες δεν έχουν Εθνικό πληθυσμιακό  έλεγχο  των γυναικών με μαστογραφία,  μία από τις τρεις    είναι  η Ελλάδα μας.

Επειδή λοιπόν Φίλες μου στη  χώρα μας  δεν υπάρχει η λεγόμενη κρατική πρόνοια για τον καρκίνο του μαστού  φροντίστε μόνες σας τον εαυτό σας και μην αμελείτε να υποβληθείτε σε μαστογραφία. Επίσης  μην ξεχνάτε:

Η έγκαιρη διάγνωση και η έγκυρη θεραπεία σώζουν ζωές