Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες χρήση του αντισυλληπτικού χαπιού ήταν ανύπαρκτη. Εδώ και λίγες δεκαετίες το αντισυλληπτικό χάπι έγινε σύμμαχος της γυναίκας για να την βοηθήσει να μην έχει ανεπιθύμητες κυήσεις. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης . Περιέχει συνθετικές ορμόνες που μιμούνται τις φυσιολογικές ορμόνες του γυναικείου οργανισμού. Με το χάπι αναστέλλεται η ωορρηξία δηλαδή δεν απελευθερώνεται ωάριο από τις ωοθήκες όπως γίνεται στον φυσιολογικό κύκλο οπότε δεν υπάρχει περίπτωση εγκυμοσύνης.

Το χάπι, όταν λαμβάνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, είναι αποτελεσματικό. Είναι όμως το αντισυλληπτικό χάπι ασφαλές; Μπορεί να γίνεται χρήση του χωρίς παρακολούθηση από τον Γυναικολόγο;

Ας δούμε λοιπόν μαζί τα συν και τα πλην από τη χρήση του. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Παν/μιο του Χάρβαρντ σε 120.000 γυναίκες γιατρούς και νοσοκόμες παρατηρήθηκε ότι η πιθανότητα καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου ήταν ελαφρώς μειωμένη κατά τη διάρκεια λήψης του αντισυλληπτικού χαπιού ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ήταν αυξημένος. Επίσης διαπιστώθηκαν και άλλοι σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία της νέας γυναίκας, όπως η δημιουργία θρομβώσεων στις φλέβες των κάτω άκρων (ποδιών), εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Οι παθήσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες στις νέες γυναίκες που δεν παίρνουν το χάπι. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί εξαφανίζονται όταν η γυναίκα διακόψει τη λήψη του.

Από την άλλη, το αντισυλληπτικό χάπι παραμένει η ασφαλής και αξιόπιστη μέθοδος πρόληψης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης οι γυναίκες όμως, ιδίως αυτές που είναι πάνω από 35 χρόνων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να καπνίζουν, διότι ο συνδυασμός χαπιού – τσιγάρου είναι πολλαπλάσια επικίνδυνος. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Το χάπι δεν συνιστάται σε γυναίκες με διαβήτη ή υψηλή πίεση, γιατί προκαλεί αύξηση του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων. Ακόμη μπορεί να πυροδοτήσει μια υπερτασική κρίση.

Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες των αντισυλληπτικών χαπιών είναι παροδικές ζαλάδες, ναυτία και πόνοι στους μαστούς. Αυτά βασικά οφείλονται στην κατακράτηση υγρών από τον οργανισμό. Επίσης το αντισυλληπτικό χάπι επιδρά και στην ψυχολογική σφαίρα της γυναίκας και δημιουργεί προβλήματα όπως ελαφριά μελαγχολία, και αναίτια κόπωση. Πολύ σπανιότερα εμφανίζεται μικρή αιμόρροια και αύξηση του κολπικού εκκρίματος. Παρόλο που στην αρχή της χρήσης του αντισυλληπτικού χαπιού – επειδή εξαφανίζει τον κίνδυνο εγκυμοσύνης – αυξάνει την ερωτική επιθυμία και επαφή μετά την πάροδο κάποιου χρόνου ακολουθεί σε αρκετές περιπτώσεις αδικαιολόγητη ψυχρότητα.

Η χρησιμοποίηση αντισυλληπτικού χαπιού επιτρέπει στη γυναίκα να ελέγχει τη γονιμότητά της και να τεκνοποιήσει όποτε εκείνη το επιθυμεί, ανάλογα με τις επαγγελματικές , οικονομικές ή τις οικογενειακές ανάγκες της. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη – και ακόμη περισσότερο με μια διακοπή της εγκυμοσύνης – είναι πολλοί περισσότεροι από τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονεί το αντισυλληπτικό χάπι, χωρίς να ξεχνά ότι οι ανεπιθύμητες παρενέργειες  από μακροχρόνια χρήση ορμονών μπορεί να είναι σημαντικές.