Δρ. Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα

ε. Καθηγήτρια, Γυναικολόγος – Ειδ. Μαστολόγος

Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας

Αναπλ. Βουλευτής της Ν.Δ. στην Περιφέρεια Αττικής

 

Θέμα: “Οι βλαβερές επιπτώσεις”

 

Η 1η Ιουλίου έφθασε. Κάπνισμα σε δημόσιους χώρους τέλος.

Αν και είμαστε σίγουροι ότι τα μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για όσους είναι εθισμένοι στο κάπνισμα, ωστόσο είναι ένα μέτρο που έχει δημιουργήσει πολλά μέτωπα. Οι γνώμες για την αποτελεσματικότητα του είναι πολλές και οι αντιδράσεις των καπνιστών ποικιλότροπες.

Ωστόσο κανένα στοιχείο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει που να αναφέρεται στις θετικές επιδράσεις του τσιγάρου. Έρευνες έδειξαν ότι, το κάπνισμα αποτελεί τον πιο σημαντικό, αναστρέψιμο παράγοντα θανάτου στην Ευρώπη.

Το κάπνισμα από μόνο του προκαλεί περισσότερους θανάτους, απ’ ότι το σύνολο των ασθενειών όπως: AIDS, κατάχρηση αλκοόλ, οδικά ατυχήματα, χρήση παράνομων ουσιών, αυτοκτονίες. Το κάπνισμα ευθύνεται για τον καρκίνο του πνεύμονα, του στόματος, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του τραχήλου της μήτρας, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και συμβάλλει σημαντικά σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού και σε άλλες παθήσεις όπως, καρδιαγγειακά νοσήματα λόγω της αρτηριοσκλήρυνσης (έμφραγμα, εγκεφαλικό).

Το κάπνισμα επίσης μπορεί να συντελέσει στην επιδείνωση, άλλων υπαρχόντων ασθενειών όπως, πνευμονική υπέρταση, άσθμα, έλκη, νόσος του Crohn, ανδρική και γυναικεία ανικανότητα, ανωμαλίες στην ποιότητα του σπέρματος, πρόωρη εμμηνόπαυση, ρυτίδες προσώπου, γκρίζα μαλλιά, απώλεια μαλλιών, αιφνίδιος θάνατος νεογνού κ.α.

Σήμερα το κάπνισμα ευθύνεται για το θάνατο 4.000.000 ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο εξαφανίζεται ένα χωριό 2.500 χιλιάδων κατοίκων, από το κάπνισμα. Η χώρα μας έχει κατακτήσει ακόμη μία δυσάρεστη πρωτιά και φυσικά αυτή δεν είναι άλλη από την κακή συνήθεια του καπνίσματος. Τα στατιστικά στοιχεία συνιστούν απειλή για το κοινωνικό σύνολο καθώς, η συχνότητα του καπνίσματος στις νεαρότερες ηλικίες είναι πολύ υψηλή, καταδεικνύοντας μάλιστα ως ηλικία έναρξης το 15ο έτος.

Θα πρέπει όμως εκτός από τις συνέπειες του καπνίσματος στον ενεργητικό καπνιστή, να δούμε και τις συνέπειες, αυτής της συνήθειας στον παθητικό καπνιστή. Στον άνθρωπο δηλαδή, που δεν έχει επιλέξει να καπνίζει, αλλά αναγκάζεται, λόγω της συνύπαρξης του με καπνιστές, στο ίδιο περιβάλλον, είτε αυτό είναι εργασιακό, οικογενειακό, φιλικό να εισπνέει το καπνό. Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για το θάνατο 200.000 ανθρώπων κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι περισσότεροι από αυτούς, είναι μικρά παιδιά.

Δυστυχώς το τσιγάρο είναι μία συνήθεια που δύσκολα κάποιος καταφέρνει να διακόψει αν δεν είναι απόλυτα αποφασισμένος και απόλυτα συνειδητοποιημένος, καθώς ο εθισμός που δημιουργεί η νικοτίνη, επιφέρει σύνδρομα στέρησης στον καπνιστή.

Ο καπνιστής καπνίζει, γιατί το τσιγάρο του δημιουργεί ευχαρίστηση, λόγω της διέγερσης των ντοπαμινεργικών οδών, ενώ η νικοτίνη είναι η ουσία που δημιουργεί εθισμό στο άτομα. Το τσιγάρο για πολλούς ανθρώπους αντιπροσωπεύει τη λύση κατά των στρεσογόνων καταστάσεων,  θεωρείται μέσω συγκέντρωσης και χαλάρωσης, ενασχόλησης και ευχαρίστησης γενικότερα, καθιστώντας έτσι την διακοπή του ακόμη δυσκολότερη.

Για το λόγο αυτό, όταν κάποιος αποφασίσει να κόψει το κάπνισμα, ίσως θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ή και να ζητήσει βοήθεια από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, προκειμένου να έχει μεγαλύτερη επιτυχία στο σκοπό του.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω το παράδειγμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες το κάπνισμα έχει ήδη απαγορευτεί σε δημόσιους χώρους. Οι αρχές, που επέβαλαν το  μέτρο, υιοθετώντας τις διεθνείς προδιαγραφές υγείας, ελπίζουν να μειώσουν έτσι τον αριθμό των καπνιστών επιβάλλοντας σε όσους δεν συμμορφώνονται με το μέτρο, υψηλά πρόστιμα.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έκανε μία καλή αρχή με την Αντικαπνιστική Εκστρατεία η οποία ελπίζουμε να συμβάλλει στο να αρχίσει να εξαλείφεται αυτή η συνήθεια που μόνο επιβλαβής είναι και καμία θετική επίδραση δεν έχει τόσο στον ίδιο τον άνθρωπο, όσο και στην κοινωνία.

Το κάπνισμα δεν είναι χόμπι, δεν είναι παιχνίδι, δεν είναι μαγκιά, είναι ο δρόμος προς έναν πιο σύντομο θάνατο και αυτόν το δρόμο ίσως έχει έρθει η ώρα να τον κλείσουμε.

Ας προβληματιστούμε και ο καθένας με σεβασμό στον εαυτό του και στους γύρω του ας ενεργήσει αναλόγως ……..!