Στο πλαίσιο του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον καρκίνο του μαστού και την υγεία του μαστού, που έλαβε χώρα 3 με 6 Μαΐου στη Ρόδο, απεφασίσθη με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με ποσοστό 94%, η θέσπιση τις ειδικότητας της Μαστολογίας επίσημα διεθνώς.

Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, η πρώτη Εταιρεία που ασχολήθηκε αποκλειστικά με τον μαστό, τις παθήσεις του μαστού και ιδιαίτερα με τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα από τον Δεκέμβριο του 1979 πού ιδρύθηκε ως θυγατρική εταιρεία της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και παραμένει μέχρι σήμερα ενεργό μέλος της, καλεί όλες τις γυναίκες να πραγματοποιούν κάθε μήνα την αυτοεξέταση των μαστών τους και κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 ετών και πάνω, την εξέτασή τους από Μαστολόγο.

Πριν την ηλικία αυτή και δει από τα 30 χρόνια, ο ετήσιος έλεγχος χρειάζεται στις γυναίκες με γονιδιακή επιβάρυνση, με την πρόθεση τους για υποβολή σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ή σε υποβοηθούμενη σύλληψη, για να μην υπάρξει η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε εγκυμοσύνη με καρκίνο του μαστού, κατάσταση που είναι η πιο στενάχωρη στην Μαστολογία για τον Μαστολόγο και ασφαλώς και για την ίδια τη γυναίκα ιδιαίτερα.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στην ηλικία αυτή υπάρχει αυξημένη ζωηρότητα των καρκινικών κυττάρων και έχουμε δυσμενέστερα αποτελέσματα στη θεραπευτική μας αντιμετώπιση.

Να τονίσουμε ότι η εξέταση με μόνον υποβολή των γυναικών σε μαστογραφία δεν εξασφαλίζει πάντα την έγκαιρη και έγκυρη ανακάλυψη του καρκίνου του μαστού, για αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε εξέταση από εξειδικευμένο και έμπειρο Μαστολόγο για τον αποκλεισμό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων.

Στο πλαίσιο του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον καρκίνο του μαστού και την υγεία του μαστού, που έλαβε χώρα 3 με 6 Μαΐου στη Ρόδο, απεφασίσθη με ηλεκτρονική ψηφοφορία και με ποσοστό 94%, η θέσπιση τις ειδικότητας της Μαστολογίας επίσημα διεθνώς.

Το ξεκίνημα το εμπιστεύτηκαν τιμής ένεκεν στην Πρόεδρο του 21ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαστολογίας, την γράφουσα το παρόν άρθρο, για να ξεκινήσει η επισημοποίηση της ειδικότητας της Μαστολογίας από την Ελλάδα, οπόταν και πολύ σύντομα θα υπάρξει ευελπιστούμε η σύμφωνη γνώμη και του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οποίο θα έχουμε συνάντηση σύντομα επί του θέματος.

Λυδία Μουζάκα

Δρ Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα

 • ε. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Χειρουργός-Γυναικολόγος, Μαστολόγος-Ογκολόγος
 • Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ECIBC (European Commission Initiative on Breast Cancer) για τη σύνταξη των νέων κατευθυντηρίων οδηγιών στη διάγνωση και τον πληθυσμιακό έλεγχο του καρκίνου του μαστού Εκπρόσωπος του ΠΙΣ στη UEMS για τις ανάγκες στη χειρουργική εκπαίδευση στον καρκίνο του μαστού
 • Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας
 • Εκλεγμένη Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας (Ιαν.2003- Δεκ. 2006)
 • Διευθυντής της Ελληνικής  Σχολής Μαστολογίας υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 • Πρόεδρος του 21ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας της  Senologic International Society που θα λάβει χώρα  στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020
 • Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Προαγωγής της Υγείας & της Εκπαίδευσης
 • Διευθυντής Σύνταξης του Ιατρικού Περιοδικού Mastologia (Εκδίδεται στα Αγγλικά)
 • Μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του Ιατρικού Τουρκικού Περιοδικού «Meme Sağlığı Dergisi» (The Journal of Breast Health)
 • Μέλος της Επιτροπής Υγείας της Νέας Δημοκρατίας
 • Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Αττικής
 • Μέλος της Επιτροπής Υγείας της Νέας Δημοκρατίας
 • Πραγματογνώμων σε θέματα της Ειδικότητας της στα Ελληνικά Δικαστήρια
 • Από τον Ιανουάριο 2019 Μέλος του Δ.Σ. της Senologic International Society (SIS)