1.Το σημαντικότερο μέσο πρόληψης είναι η έγκαιρη διάγνωση. Από 18 χρονών θα πρέπει να ξεκίνα με αυτοεξέταση. Μία φορά το μήνα, μία εβδομάδα μετά την περίοδο, ψηλάφησε μόνη σου τον μαστό σου, και ψάξε για οποιαδήποτε τυχόν αλλαγή. Εκτός από την αυτοεξέταση μία φορά τον χρόνο θα πρέπει να εξετάζεσαι με κλινική εξέταση, δηλ. με ψηλάφηση των μαστών από Μαστολόγο!

2. Μεγαλώνοντας ο Μαστολόγος θα σε ζητήσει να υποβληθείς και σε άλλες εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία σου και το ιστορικό σου. Όπως σε Υπερήχους μαστού, Μαστογραφία και ανάλογα με τα ευρήματα, σε Μαγνητική ματογραφία κ.ά. Η πρώτη μαστογραφία αν δεν έχεις βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, γίνεται στα 35 και στη συνέχεια εφόσον δεν υπάρχει εύρημα, μετά τα 40 κάθε χρόνο. Αν έχεις βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνεις την πρώτη μαστογραφία 10 χρόνια πριν την ηλικία διάγνωσης της μητέρας σου.

3. Εάν έχεις βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (όπως ήταν η περίπτωση της Αντζελίνας Τζολί), είναι απαραίτητο να προχωρήσεις σε γονιδιακό έλεγχο (BRCA Ι και II κτλ..).
.
4.Πέρα από την κληρονομικότητα, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η πολύ μικρή ηλικία έναρξης της περιόδου και η πολύ μεγάλη εμμηνόπαυσης, η ατεκνία και η εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία. Επίσης με τον καρκίνο του μαστού έχουν συνδεθεί η παχυσαρκία, η μεγάλη κατανάλωση λίπους στις τροφές, το οινοπνευμα, η λήψη φαρμάκων, ιδίως ορμονών και συχνά περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

5. Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ερευνών και όχι μόνον, για να θωρακίσεις τον οργανισμό σου απέναντι στον καρκίνο του μαστού πρέπει να προσέξεις κάποια πράγματα: το βάρος, την κίνηση, τη διατροφή και την ψυχική σου επιβάρυνση.

6.Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα. Μάλιστα δεν προκαλεί καν πόνο.Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ύπουλος και επικίνδυνος.

Επομένως είναι πολύ σημαντική η τακτική προληπτική εξέταση της γυναίκας από εξειδικευμένο Μαστολόγο, η αυτοεξέταση της από την ίδια και ανάλογα η εκτέλεση παρακλινικών εξετάσεων όπως μαστογραφία, υπερήχους μαστού, μαγνητική μαστογραφία και ότι άλλο χρειαστεί.