Μπορεί να πει κανείς ότι ήταν όραμα. Ήταν όνειρο, σκέψη, ουτοπία ήταν στα όνειρα των κύκνων, αλλά σήμερα όμως είναι Ελληνική πραγματικότητα. Και αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

«Η Ελπίδα γεννήθηκε»

Αξίζουν λοιπόν άπειρα ΜΠΡΑΒΟ & ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην πρωτεργάτιδα του Συλλόγου των Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» κυρία Μαριάννα Β. Βαρδιονογιάννη και των συνεργατών της για τη δημιουργία της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ». Το Νοσοκομείο αυτό παραδόθηκε πρόσφατα στην ελληνική κοινωνία με γνώμονα και σκοπό τη θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών με καρκίνο, στη χώρα τους την Ελλάδα. Για μια θεραπευτική αντιμετώπιση με ανθρώπινο πρόσωπο, με επιστημοσύνη υψηλού επιπέδου, χωρίς οι γονείς να χρειάζεται πλέον να ξεκληρίζονται οικονομικά και συναισθηματικά για να συνοδεύσουν μόνοι τους το άρρωστο παιδί τους στο εξωτερικό. Το Νοσοκομείο αυτό, αφήνει κατάπληκτο τον επισκέπτη και αποτελεί δείγμα ανθρωπιάς, ευαισθησίας αλλά και αποφασιστικότητας. Είναι ένα Νοσοκομείο, έξω από το πνεύμα της ελληνικής πραγματικότητας, ένα Νοσοκομείο που τολμώ να πω ότι δεν απαντάται στο χώρο της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης. Είναι το Νοσοκομείο του Αύριο.

Για να γίνει αυτό το μοναδικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη Νοσοκομείο, η κ. Βαρδινογιάννη κινητοποίησε την Πολιτεία, τη Βουλή, Φορείς, Συλλόγους, Εθελοντές, αλλά και απλούς συνανθρώπους μας, για να συμπαρασταθούν στον αγώνα της. Για να ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοπόρος μονάδα, δεν χρειάζεται μόνο οικονομική δυνατότητα. Χρειάζεται πρωτίστως θέληση, ψυχή, κέφι, και όραμα. Προϋποθέσεις που η πράξη απέδειξε ότι σήμερα στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα μόνον η κ. Βαρδινογιάννη, διαθέτει.

Στην σεμνή αυτή τελετή των εγκαινίων, με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής και Πανεπιστημιακής Κοινότητας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, τίμησαν την κ. Βαρδινογιάννη για την μακροχρόνια προσπάθεια και την πραγματοποίηση.

Εκ μέρους όλων των ανωτέρω, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ευχαρίστησε και συνεχάρη την κ. Βαρδινογιάννη, αλλά παράλληλα δήλωσε ότι αισθάνεται άσχημα διότι η Πολιτεία για μια ακόμα φορά αθέτησε την υπόσχεσή της. Δυστυχώς όμως, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά μια διαχρονική διαπίστωση της ελληνικής πραγματικότητας εις βάρος των εθνικών ευεργετών.

Η 15η Οκτωβρίου, είναι ημέρα ορόσημο για την ελληνική ιατρική οικογένεια, ημέρα σταθμός για την ελληνική κοινωνία, αφού η κάθε Ελληνίδα μάνα από οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας θα μπορεί πλέον ανέξοδα να ελπίζει για την υγεία του παιδιού της, για την υγεία του σπλάχνου της. «Η Ελπίδα γεννήθηκε».

Αυτό το μήνυμα πέρασε από άκρη σε άκρη σ’ όλη την Ελλάδα, ως πρώτη είδηση από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ήταν ένα μήνυμα όαση μέσα στην πολύμηνη οικονομική δυσπραγία και υποβαθμισμένη ψυχολογική κατάσταση που περνάνε οι έλληνες πολίτες.

Δικαιολογημένα διότι το Νοσοκομείο αυτό, αποτελεί για όσους ασχολούμαστε με τον καρκίνο, μια πρόκληση και ένα ηχηρό μήνυμα για όλους και για όλες, ότι η μάχη ενάντια στον καρκίνο, σήμερα είναι μια μάχη που κερδίζεται. Ο καρκίνος σήμερα, έχει πάψει να είναι καταδίκη εκ προοιμίου.

Ο λόγος όμως που συνέταξα αυτό το άρθρο, είναι η εσωτερική παρόρμηση που ένιωσα αντικρίζοντας αυτό το Νοσοκομείο-κόσμημα, αυτό το Νοσοκομείο-ορόσημο για την ιατρική φροντίδα στη χώρα μας που κατάφερε να το κάνει μια γυναίκα. ΝΑΙ, μια γυναίκα για την οποία διέκρινα στην εναρκτήριο τελετή στα μάτια τους συντρόφου της που τη συνόδευε τον θαυμασμό που τρέφει γι’ αυτήν.

Ο μοναδικός προβληματισμός μου όμως, απέναντι σ’ αυτή την παρακαταθήκη που χάρισε στην ελληνική κοινωνία η κ. Βαρδινογιάννη, παραμένει η επομένη ημέρα. Διότι δυστυχώς στη χώρα μας, ό,τι καλό γίνεται, γίνεται στόχος για να πάψει να εξέχει από τη μάζα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ στους συναδέλφους μου ιατρούς που ασχολούνται με την παιδιατρική ογκολογία, να έχουν δύναμη και υγεία καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό που θα επανδρώσει το Νοσοκομείο, και να τους πω ότι τους βγάζω το καπέλο, για τον τομέα της ιατρικής που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν.

Κυρία Βαρδινογιάννη, οι ευχές αγάπης, εκτίμησης των παιδιών και των μητέρων να σας συνοδεύουν. Το ευχαριστώ της μάνας είναι η αγκαλιά, και η αγκαλιά δεν έχει σύνορα, το ευχαριστώ του παιδιού είναι το φιλί και το φιλί του παιδιού δεν έχει αποτίμηση.