«Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας επιστημονικής έρευνας ο βαθμός ενημέρωσης για τους τρόπους πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού στη χώρα μας χαρακτηρίζεται σχετικά ικανοποιητικός» ανέφερε η κ Μουζάκα «Ωστόσο, συμπλήρωσε αυτό δεν αντιστοιχεί στην καθ’ ημέρα πράξη αφού οι γυναίκες φθάνουν σε προχωρημένα στάδια καρκίνου του μαστού όταν πρόκειται να χειρουργηθούν. Γι’ αυτό το λόγο εμείς αγωνιζόμαστε ώστε όλες οι Ελληνίδες να ενημερωθούν για τον κίνδυνο που τις απειλεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ποσοστό της τάξεως του 20% των γυναικών αισθάνεται «πολύ» ενημερωμένο, 45% «αρκετά», 28% «λίγο» και 7% «καθόλου» ενημερωμένο.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι περισσότερο ενημερωμένες αισθάνονται οι γυναίκες ηλικίας 50-59 ετών. Σε αυτή την ομάδα το ποσοστό που αισθάνεται «πολύ ενημερωμένο» ανέρχεται στο 34% και «αρκετά» στο 44%. Ανησυχητική χαρακτηρίζεται η διάθεση για περαιτέρω ενημέρωση σε ορισμένες ομάδες των γυναικών.

Αναλυτικότερα, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη (53%) στις νεότερες ηλικίες 18-29 ετών, στις ηλικίες 60-69 παρατηρούμε ότι περιορίζεται στο 38% υποδηλώνοντας μία άρνηση για ενημέρωση γύρω από το θέμα. Το στοιχείο αυτό συνδυαζόμενο με τον χαμηλό βαθμό ενημέρωσης, στις ίδιες ηλικίες, υποδηλώνει μια συνειδητή στάση μιας ευαίσθητης ομάδας υψηλού κινδύνου του γυναικείου πληθυσμού απέναντι στην ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης που υπάρχουν με κυριότερο τον ετήσιο τακτικό έλεγχο των γυναικών αυτών με μαστογραφία. Η ομάδα αυτή δεν ξέρει και δεν θέλει να μάθει ενώ εκ των πραγμάτων έχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου.

Εκτός από την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο και ο τόπος κατοικίας φαίνεται ότι συνδέονται με τον βαθμό ενημέρωσης. Τέσσερις στις δέκα γυναίκες που κατοικούν εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με μέσο προς χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αισθάνονται λίγο η καθόλου ενημερωμένες.