Από αριστερά διακρίνονται στη φωτογραφία η Δήμητρα Γιακουμή (αθλήτρια του Ηρακλή Κηφισιάς), η Κατερίνα Κοτσιαρίνη (αθλήτρια της Αρτέμιδος Κορυδαλλού), ο Βασίλης Γεωργούτσος (αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μαστολογίας), η Λυδία Ιωαννίδου –Μουζάκα (πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας), ο Γιάννης Ιωαννίδης (Υφυπουργός Αθλητισμού), ο Στέλιος Προσαλίκας (πρόεδρος της ΕΟΠΕ), ο Βασίλης Μητράκος (διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων της Εθνικής Τράπεζας), η Αναστασία Δημητροπούλου (αθλήτρια του Κτησιφώντα) και η Ευγενία Τζουμάκα (αθλήτρια των Βριλησσίων).

H ΕΕΜ ξεκίνησε συνεργασία με την Ε.Ο.ΠΕ με σκοπό την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού και προληπτική δωρεάν εξέταση μαστών των αθλητριών, των μητέρων τους και του προσωπικού των κατά τόπους γραφείων της στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (09/04) στο ξενοδοχείο “Χίλτον”, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Λυδία Iωαννίδου Μουζάκα, δήλωσε: “Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ιωαννίδη, του προέδρου της ΕΟΠΕ, Στέλιου Προσαλίκα και με τη συμπαράσταση της Εθνικής Τράπεζας. Έχουν περάσει 30 χρόνια από την ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας και οι στόχοι μας είναι τρεις: συνεχής μετεκπαίδευση των ειδικευμένων στον καρκίνο του μαστού γιατρών, ενημέρωση των μη ειδικευμένων γιατρών και προληπτική εξέταση των γυναικών σε διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η λειτουργία του κέντρου ψυχοκοινωνικής υποστήριξης “Έλλη Λαμπέτη”, που προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του. Ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, προτείναμε συνεργασία στην ΕΟΠΕ, με απώτερο στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των αθλητριών, σε πρώτο στάδιο εντός της Αττικής και των μητέρων τους. Η Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης έκανε αμέσως δεκτή την πρότασή μας και σε χρόνο ρεκόρ υλοποίησε τη συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας τόσο η Ομοσπονδία, όσο και ο πρόεδρός της ένα πρόσωπο ανθρώπινο, πιο κοινωνικό. Πιστεύω ακράδαντα πως ένα από τα βασικότερα στοιχεία του αθλητισμού είναι η υγεία, αν και, στις μέρες μας, γίνονται πολλές προσπάθειες να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, όπως ο κύριος Προσαλίκας, που εξακολουθούν να προάγουν τις κυρίαρχες ιδέες του αθλητισμού. Η προσφορά μας έγκειται στην εξέταση όλων των αθλητριών από 18 ετών και άνω και των μητέρων τους, όπως και των μητέρων των ανδρών αθλητών. Ως γυναίκα, γιατρός και πρώην παίκτρια του βόλεϊ ευχαριστώ ολόψυχα τον κύριο Ιωαννίδη για τη συμπαράστασή του, τον Στέλιο Προσαλίκα και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ για αυτήν την πρωτοπόρο συνεργασία, καθώς και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Τάκη Αράπογλου, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο και μας έφερε σε επαφή με την ΕΟΠΕ”.

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Στέλιος Προσαλίκας, επισήμανε: “Λίγες ημέρες μετά το πετυχημένο πείραμα από πλευράς κοινωνικού προφίλ που έγινε στον τελικό Κυπέλλου, η ΕΟΠΕ συνεχίζει την προσπάθειά της. Με ενθουσιασμό δεχθήκαμε την πρόταση του κύριου Αράπογλου, ο οποίος μας ξεκαθάρισε ότι οι χορηγίες της Εθνικής Τράπεζας θα έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα. Σε αυτό το εγχείρημα, το βόλεϊ της Αττικής εκπροσωπείται από τρεις φορείς: την ΕΣΠΑΑΑ, την ΕΣΠΕΔΑ και τις Εθνικές κατηγορίες, που αποτελούνται από περίπου 120 ομάδες. Η κοινωνική αυτή προσφορά επεκτείνεται και στα τμήματα νεανίδων, κορασίδων και τις υποδομές, όπου αφορούν στην εξέταση των μητέρων, των κοριτσιών, όπως και τις μητέρες ολόκληρου του δέντρου του ανδρικού βόλεϊ. Μιλάμε, λοιπόν, για έναν αριθμό χιλιάδων γυναικών, με την ΕΟΠΕ να προτίθεται να τοποθετήσει πρότζεκτ μάνατζερ, αποκλειστικά για αυτή την υπόθεση. Ευχαριστώ θερμά την κυρία Μουζάκα και της υπόσχομαι την αμέριστη βοήθεια της ΕΟΠΕ”.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, τόνισε: “Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου κάνατε σε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης, ως αποτέλεσμα μίας εκπληκτικής πρωτοβουλίας. Το μοναδικό πράγμα στη ζωή είναι η μάνα. Είναι κρίμα να χάνονται ζωές από τη μη έγκυρη ενημέρωση και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η ευαισθητοποίηση στο θέμα είναι απαραίτητη, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Ο αθλητισμός είναι, πάνω από όλα, υγεία και με τέτοιου είδους προσπάθειες τίθεται, με τον καλύτερο τρόπο, στην υπηρεσία της κοινωνίας. Ό,τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το εγχείρημά σας, θα το κάνω με την ψυχή μου”.

Η παίκτρια του Ηρακλή Κηφισιάς, Δήμητρα Γιακουμή, είπε: “Εκ μέρους όλων των αθλητριών, θέλω να σας ευχαριστήσω. Με τη σωστή ενημέρωση και πρόληψη μπορούν να σωθούν ζωές”.

Η αθλήτρια της Αρτέμιδος Κορυδαλλού, Κατερίνα Κοτσιαρίνη, υπογράμμισε: “Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Ευχαριστούμε την ΕΟΠΕ και την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας για την πρωτοβουλία, που αποδεικνύει τον κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού. Εύχομαι η προσπάθεια να επεκταθεί και εκτός Αττικής”.

Εκπροσωπώντας την ομάδα των Βριλησσίων, η Ευγενία Τζουμάκα τόνισε: “Δεν είμαι ακόμα μάνα, αλλά είμαι κόρη. Δεσμευόμαστε, λοιπόν, να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες αθλήτριες και ελπίζουμε να μη χαθεί ούτε μία ζωή”.

Η Αναστασία Δημητροπούλου του Κτησιφώντα σημείωσε: “Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία και υποσχόμαστε πως θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τη διαδώσουμε και να τονίσουμε τη σημασία της”.

Στη συνέντευξη Τύπου, η Εθνική Τράπεζα εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων, Βασίλη Μητράκο, ο Ολυμπιακός, από τον Στάθη Νικολούζο, ο Ηρακλής Κηφισιάς, από τον Σπύρο Χουντουμάδη, η ΕΣΠΕΔΑ, από τον Παναγιώτη Βαζακόπουλο και η ΕΣΠΑΑΑ, από τον Μιχάλη Αηδονίδη.