Κάθε βιβλίο αποτελεί ένα σκαλοπάτι στη σκάλα για να γίνουμε άνθρωποι

Μαξίμ Γκόρκι

Ιδιαίτερα αυτό το βιβλίο δεν είναι απλά μια αυτοβιογραφία, αλλά μια αποθέωση της προσφοράς στον άνθρωπο, μέσα από τη ζωή και το έργο της Λυδίας.

Ο εξαιρετικά δημιουργικός τίτλος ΤΟΛΜΗΣΕ, δηλώνει την ισχυρή βούληση και όχι απλά την επιθυμία, τη δύναμη, την ελπίδα, την αυτοπεποίθηση, την έμπνευση, τη δημιουργία και τελικά την προσφορά. Την προσφορά στην οικογένειά, στην εργασία, στην επιστήμη, στους συνανθρώπους, στην ίδια την κοινωνία.

Αυτό που εδώ και πολλά χρόνια κάνει η Λυδία, ξεκινώντας το ταξίδι της προσφοράς της στον άνθρωπο από πολύ μικρή ηλικία όταν εγκαταλείπει σε ηλικία 17 ετών έφηβη.

Η ίδια αναρωτιέται τι ήταν αυτό που την οδήγησε στην απόφαση αυτή, θράσος, φιλοδοξία, όνειρο, ψυχική δύναμη;

  • Η Λυδία τόλμησε να μην δεχθεί μια σίγουρη θέση στην Εθνική Τράπεζα προτιμώντας να εστιασθεί στη μεγάλη της αγάπη την Ιατρική
  • Τόλμησε να σπουδάσει Ιατρική και να μπει σε ένα εκ των πλέον ανδροκρατούμενων επιστημονικών χώρων
  • Τόλμησε να ακολουθήσει την πρωτοποριακή, για εκείνη την εποχή, ειδικότητα της Μαιευτικής – Γυναικολογίας
  • Τόλμησε να αντιπαρατεθεί με το ιατρικό κατεστημένο, ταράζοντας υφιστάμενες συνθήκες, δεδομένα, αντιλήψεις και στερεότυπα
  • Τόλμησε να φθάσει κυριολεκτικά στα άκρα για να εξασφαλίσει, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, την ελληνική υπηκοότητα και να μπορέσει να φύγει στην Γαλλία, στο Στρασβούργο για μεταπτυχιακές σπουδές
  • Τόλμησε να αφήσει την Ελλάδα και τους αγαπημένους της και κάνοντας χρήση της υποτροφίας της, να μετεκπαιδευτεί στην τότε «Μέκκα της Μαστολογίας» στο Στρασβούργο υπό τον κορυφαίο και καταξιωμένο διεθνώς καθηγητή Charles Marie Gros (1976)
  • Τόλμησε να αναλάβει και να δημιουργήσει το Κέντρο Μαστού στο ΙΚΑ , μια πρότυπη μονάδα, σε εποχές που ακόμα και η αναφορά στην έννοια του μαστού ήταν ένα κοινωνικό ταμπού
  • Τόλμησε να μπει στον ακαδημαϊκό χώρο, παρά τους πολέμους που δέχθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υφηγεσία της αναγνωρίσθηκε 8 χρόνια από τη στιγμή της ολοκλήρωσής της!
  • Τόλμησε να αντικρούσει με ισχυρά επιστημονικά επιχειρήματα και ουσιαστική έρευνα, κρατούσες παλαιολιθικές απόψεις και πιστεύω της ιατρικής κοινότητας στο χώρο της μαστολογίας, αλλά με υψηλό φυσικά προσωπικό κόστος.
  • Τόλμησε να συγκρουστεί σε οποιοδήποτε επίπεδο με το μισογυνισμό, ιδιαίτερα απέναντι στη γυναίκα γυναικολόγο
  • Τόλμησε να αναλάβει τη διοργάνωση πάρα πολύ σημαντικών – διεθνούς βεληνεκούς – ιατρικών συνεδρίων όπως του 1ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Μαστολογίας το Μάρτη του 88, του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Μαστολογίας το 92 στη Ρόδο
  • Τόλμησε να συγκρουστεί με την κομματοκρατία, την αναξιοκρατία και την απίστευτη ανευθυνότητα, φαυλότητα και παρανομία των ηγεσιών του ΙΚΑ, όπου και δικαιώθηκε στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια
  • Τόλμησε να μπει στα κοινά, να εκλεγεί στο Δήμο της Αθήνας και να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες ιδιαίτερα στα Άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Τόλμησε να ιδρύσει, μαζί με 21 άλλα ιδρυτικά μέλη, την Ελληνική Εταιρία Μαστολογίας μια πραγματική επένδυση στην αναβάθμιση της ιατρικής σχετικά με τη Μαστολογία
  • Τόλμησε να ιδρύσει το Κέντρο Ελλη Λαμπέτη, ένα κέντρο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των γυναικών με καρκίνο του μαστού
  • Τόλμησε και τολμά να πολεμάει για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων όπως αυτό της δημιουργίας Εθνικού Μητρώου καρκίνου του μαστού, της περαιτέρω εξειδίκευσης των γιατρών στην μαστολογία, της δημιουργίας εξειδικευμένων κέντρων μαστού σε όλη την επικράτεια, του ποιοτικού ελέγχου στη μαστογραφία, τον προληπτικό πληθυσμιακό έλεγχο για καρκίνο του μαστού με μαστογραφία

Αυτό που την οδηγούσε πάντα μέσα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες σε πολιτικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο ήταν οι αταλάντευτες ισχυρές αξίες της, η αφοσίωση της στον υπέρτατο σκοπό της προσφοράς στον συνάνθρωπο, η εργατικότητά της, η επιμονή της, η πειθαρχία στους στόχους της, η απίστευτη εργατικότητα της, η φλόγα για μάθηση, η αποτελεσματικότητά της και πάνω από όλα το πάθος και η αγάπη για ότι έκανε.

Η Λυδία πιστεύει ότι το πιο προοδευτικό κομμάτι της ζωής του ανθρώπου είναι η εργασία. Πιστεύει ιδιαίτερα στην πρόληψη και όπως χαρακτηριστικά λέει «…ένα γραμμάριο πρόληψης ισοδυναμεί με ένα τόνο θεραπείας»!

Πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να επιζήσεις σήμερα και πάντα είναι να αντιμετωπίζεις ότι σου τύχει με τιμή, αξιοπρέπεια, δύναμη, γνώση και αντοχή.

Το «αδύνατο» για τη Λυδία και το «δε γίνεται» είναι άγνωστες έννοιες και με διεγερτικό τρόπο μετατρέπονται σε προκλήσεις, και σε αντίθετες έννοιες  όπως «δυνατό» και «βεβαίως γίνεται» Το tag line ενός μεγάλου διεθνούς βεληνεκούς brand, “Nothing is impossible” θα μπορούσε να είναι η δική της προσωπική υπογραφή.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας Διονύσιου Αραβαντινού ότι «η Μουζάκα είναι ένα φαινόμενο. Όσο εμείς την κουρεύουμε τόσο εκείνη φουντώνει!»

Λένε ότι πίσω από κάθε πετυχημένο άνδρα κρύβεται μια σημαντική γυναίκα. Στην περίπτωση της Λυδίας αυτό αντιστρέφεται και πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες της κρύβεται ένας μεγαλειώδης σύντροφος και ο άνθρωπος με Α κεφαλαίο Νίκος Μουζάκας.

Ο άνθρωπος που γνώρισε στη ΧΕΝ, στις συγκεντρώσεις κοριτσιών της Κωσταντινούπολης, όπου έμελε να είναι ο παντοτινός σύντροφος και συμπαραστάτης της σε κάθε βήμα της ζωής της.

Είναι εξαιρετικά συγκινητικά τα λόγια που της λέει καθώς αποχωρίζονται για να συνεχίσει η Λυδία τις σπουδές της στο Στρασβούργο,  έχοντας ήδη την τετράχρονη τότε Νταίζη..

Θα ήθελα να τα επαναλάβω «Μας παλέψουμε για την τελειότητα στη ζωή μας. Να πάρουμε το πιο καλό και να το κάνουμε καλύτερο και εάν δεν το βρούμε και εάν δεν υπάρχει μας το δημιουργήσουμε» Και έκλεισε με τα λόγια του Καζαντζάκη «Φτάσε όπου δεν μπορείς και ο Θεός μαζί μας»  Πραγματικά σπουδαία λόγια από έναν σπουδαίο άνθρωπο!

Το βιβλίο περιέχει και σημαντικές έννοιες από ιατρικής πλευράς, όπως για παράδειγμα ότι η χαρά και η λύπη της γυναίκας εκδηλώνονται στο μαστό (άποψη που υποστήριζε ο καθηγητής Gros από πολύ παλαιά) και φυσικά η λύπη είναι εκείνη που δημιουργεί και τρέφει τον καρκίνο.

Ο μαστός περισσότερο από κάθε άλλο όργανο είναι πάρα πολύ ευαίσθητος απέναντι στον ορμονικό γαλαξία της γυναίκας που κινείται καθημερινά μέσα στο σώμα και αντανακλά ποικίλες ψυχολογικές καταστάσεις. Δεν είναι ένα ακόμη όργανο αλλά μια οντότητα.

Η Λυδία Μουζάκα έχει αφιερώσει μέχρι σήμερα τη ζωή της στον άνθρωπο, στη γυναίκα, στην κοινωνική προσφορά!

Έδωσε και θα δώσει και στο μέλλον μάχες. Μερικές φορές η τύχη την ευνόησε αλλά όπως λέει ο Louis Pasteur και το αναφέρει και στο βιβλίο της «η τύχη δεν ευνοεί παρά μόνον τα προετοιμασμένα πνεύματα»

Αυτό επιβεβαιώθηκε αναμφίβολα σε κάθε βήμα της Λυδίας.

Η Λυδία διαθέτει όλα αυτά που δυστυχώς χάσαμε ακόμη και ως κοινωνία στη χώρα μας και βρεθήκαμε πριν μερικούς μήνες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, πάσχοντας από μια πολύ σημαντική αρρώστια την άκρατη, την κτηνώδη – όπως θα έλεγε ο φιλόσοφος Χρήστος Γιανναράς-  ιδιοτέλεια

Πέτυχε χωρίς να είναι παιδί κάποιου κοινωνικού ή πολιτικού σωλήνα παρά μόνον ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας, με αδιαπραγμάτευτες ουμανιστικές αξίες, ισχυρό όραμα και ξεκάθαρη προσωπική αποστολή.

Έδειξε ότι ένα όραμα μπορεί να πραγματοποιηθεί, ότι η ελπίδα όταν αναβλύζει καρποφορεί! Και ιδιαίτερα σήμερα την έχουμε πραγματικά ανάγκη την ελπίδα για μια καλύτερη επόμενη ημέρα

Λυδία μου σε ευχαριστούμε για ότι έχεις προσφέρει μέχρι σήμερα στους συνανθρώπους μας και για ότι θα συνεχίσεις να προσφέρεις από εδώ και πέρα, πάντα με αγάπη και πάθος

Εγώ προσωπικά σ ευχαριστώ θερμά για την σημερινή τιμητική πρόσκληση και για το θείο δώρο της άριστης γειτνίασης

Σε εσάς εύχομαι καλή ανάγνωση!